VALZEO: Valorització de la cendra de la pellofa d’arròs
AERIS participa en VALZEO, un projecte europeu dirigit pel Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) de la UAB i finançat pel programa Horizon Europe (Programa MSCA-SE) que pretén revolucionar la manera en què s’utilitzen les cendres de la pellofa d’arròs, un problema mediambiental i de salut cada vegada major. L’equip de treball, en el que participen vuit entitats d’Europa i Amèrica, desenvolupa compostos multifuncionals a partir dels residus de la cendra, que seran respectuosos amb el medi ambient.
Cada any es produeixen en el món més de 750 milions de tones de pellofa d’arròs, i s’estima aquesta xifra augmentarà de manera continuada un 1% anual. Aquest material sol eliminar-se mitjançant la combustió, però aquest procés genera cendra que se sol dipositar i manipular-se de manera inadequada, contaminant l’entorn i deteriorant el sistema respiratori d’humans i animals.
“En VALZEO busquem desenvolupar materials compostos multifuncionals a partir de la cendra de la pellofa d’arròs i testar-los per eliminar diversos contaminants d’aigua i per produir biodièsel”, explica Óscar Prado, director de AERIS.
VALZEO, acrònim de «Valorisation of agro-industrial waste to obtain zeolite-based composite materials and their use in environmental remediation and biofuel production», fomentarà i desenvoluparà col·laboracions internacionals i intersectorials permanents entre centres d’investigació acadèmics i del sector privat. Les entitats involucrades, a més d’AERIS, són el Grupo GTS de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universidad Pablo de Olavide, la Università Politecnica delle Marche (Italia), Sustainable Innovation Technology Service Limited (Irlanda), Z-PRIME Ltd. (Regne Unit), la Universidad de La Habana (Cuba), el Ministerio de Educación Superior de Cuba i el Instituto de Investigación de Granos (Cuba).