Optimització de la gestió de fangs a EDAR del Maresme
Optimització de la gestió de fangs a EDAR del Maresme a Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR).
S’ha completat l’execució industrial del projecte “Optimització de la gestió de fangs en EDAR del Maresme”, desenvolupat per Aeris Tecnologías Ambientales S.L. El plantejament innovador d’aquest projecte permet un estalvi anual a l’entitat gestora de 180.000 €, i redueix les emissions de CO2 a l’atmosfera en un 85%.
El projecte, iniciat com un estudi d’R+D, va tenir com a objectiu valorar la conveniència de processar els fangs generats en diverses EDAR del Maresme (Catalunya), en les quals no existia un sistema específic de tractament, en una instal·lació centralitzada, l’EDAR de l’Alt Maresme Nord (Pineda de Mar), que comptava amb un sistema d’aprofitament de fangs mitjançant digestió anaeròbia infrautilitzat.
En assajos a escala laboratori, investigadors d’Aeris Tecnologías Ambientales S.L. han estudiat la composició, el potencial de producció de biogàs i la possible existència d’efectes tòxics o inhibitoris de cadascun dels fangs. Aquesta informació ha servit per desenvolupar una estratègia conjunta de gestió d’ aquests fangs.
L‘estratègia proposada es basa en la transferència sota condicions específiques dels fangs de diverses EDAR de la zona als digestors de l’ EDAR de l’ Alt Maresme Nord, per al seu aprofitament energètic mitjançant la producció de biogàs. Aeris Tecnologías Ambientales S.L. ha dirigit els treballs d’enginyeria i construcció dels elements requerits per a aquesta valorització energètica.
Els resultats del projecte a nivell de reducció de volum de fangs, estalvi energètic i benefici mediambiental es consideren excel·lents. En els darrers mesos s’ estan executant projectes basats en aquest mateix principi arreu de Catalunya, per als quals s’ esperen resultats igualment rellevants.